تمرکز ارتودنسی پیشگیرانه بر روی حل مشکلاتی است که اگر به آنها پرداخته نشود، می توانند موجب ایجاد مشکلات و ناهنجاریهای شدیدتر در سنین بالاتر گردند.به همین دلیل اولین جلسه ویزیت با متخصص ارتودنسی در سن۷ سالگی جهت همه کودکان توصیه می گردد تا پس از معاینه، تمامی مشکلات و ناهنجاریهای موجود بررسی و کشف گردیده و سن مناسب برای شروع درمان ارتودنسی در صورت لزوم، به والدین تذکرداده شود.
عمده مشکلاتی که به محض رویت بایستی جهت مشاوره، به متخصص ارتودنسی مراجعه نمود شامل موارد زیر است:
شایعترین مشکل در سنین پایین، از دست رفتن زودتر از موعد دندانهای شیری است که اگر بیش از ۶ ماه تا زمان رویش دندان دائمی زیرین باقی مانده باشد، موجب از دست رفتن فضا و گاه عدم رویش و نهفتگی دندان دائمی جایگزین، به دلیل کمبود فضا می گردد.معمولا دستگاههای فضا نگه دار جهت حفظ فضای دندان یا دندانهای شیری از دست رفته شامل بند و لوپ ، لینگوال آرچ و دستگاه نانس می باشد.
.هدف از گذاشتن این دستگاهها ، حفظ فضای موجود در قوس های دندانی جهت رویش صحیح و بی نقص دندانهای دائمی است.گاه با گذاشتن یک فضا نگه دار ساده و کم هزینه ، میتوان از نیاز به یک درمان ارتودنسی پیچیده و پر هزینه که در نهایت به کشیدن چندین دندان دائمی ختم می شود جلوگیری نمود.
مکیدن انگشت یا پستانک عادت بسیار شایع در دوران کودکی است که از حدود سه ماهگی شروع می شود.کودکان از این عادت لذت می برند و با مکیدن انگشت احساس آرامش می کنند. از هر ۱۰-۸ کودک هفت تا یازده ساله یک نفر بطور طولانی مدت به این عادت مبتلا می باشد و دختران بیشتر از پسران درگیر این عادت می باشند. معمولا عوارض این عادت دهانی در صورتی که قبل از ۵ سالگی قطع شود بطور نسبی قابل برگشت است. در صورتی که این عادات تا بعد از ۵ سالگی ادامه یابد موجب عوارض جدی دندانی و استخوانی گردیده و نیاز به مداخله توسط پزشک می باشد.
عوارض مکیدن انگشت یا پستانک شامل:
درمان جهت رفع عادت مکیدن انگشت از صحبت پزشک با کودک و تشویق و ترغیب وی به ترک عادت تا استفاده از بانداژ و چسب زخم دور انگشت، و نهایتا استفاده از پلاک های متحرک یا دستگاه ثابت جهت یادآوری متغیر است.بسیار مهم است که در صورت استفاده از دستگاه ارتودنسی، کودک درک کند که این دستگاه صرفا جهت کمک به وی بوده و نیت پزشک تنبیه کودک نیست.